Wie maakt het beste rekenspel – editie 2017 / 2018

Ook in het schooljaar 2017 – 2018 komt er een rekenspellen-wedstrijd. Op dit ogenblik zijn we ons aan het voorbereiden op een mooie nieuwe ronde vol met fantastische rekenspellen!

De rekenspellen-wedstrijd van vorig schooljaar was een groot succes. Als u onder dit bericht naar beneden scrolt, kunt u het verslag ervan lezen.

Doe mee met de rekenspellenwedstrijdDeelnemers

Dit jaar zijn er twee categorieën deelnemers:

 1. Leerlingen van de basisschool
 2. Leraren en aanstaande leraren uit het primair onderwijs

 

Wat moet je doen?

Aan de slag!

 • Maak het rekenspel en noteer duidelijk de spelregels.
 • Stuur het rekenspel in tussen 1 januari en 23 maart 2018 naar:

Rekenspellenwedstrijd 2018
SLO, t.a.v. Anneke Noteboom
Piet Heinstraat 12

7511 JE Enschede

 • Het is natuurlijk helemaal mooi als er ook een video bij wordt maakt. De video of de youtube-link kun je sturen naar a.noteboom@slo.nl.

 

Rekenspel ingestuurd! En daarna?

Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden spellen en kiest uit beide categorieën de beste rekenspellen. Daarna is de kinderjury aan de beurt. De kinderen van de kinderjury gaan deze spellen spelen en vertellen hun oordeel. Samen komen de vakjury en de kinderjury tot een eindoordeel en kiezen zij de winnaars.

Op 20 april 2018 vindt van 14.00 tot 17.00 uur de prijsuitreiking plaats ergens in het midden van het land. Op deze dag kan ook iedereen zijn spel weer komen ophalen. Het door ons terugsturen van de rekenspellen is onmogelijk. 

 

Winnaars

 • In elke categorie is een 1e, een 2e en een 3e prijs te winnen en verder zijn er nog prijzen voor bijvoorbeeld het origineelste spel, het mooiste spel, enz.
 • De hoofdprijs: Het winnende spel wordt (misschien met wat aanpassingen) door een echte uitgever van (reken)spellen gemaakt en daarna verkocht in de (web)winkel.

Meedoen is veel leuker dan winnen! Dus doe mee en wees creatief! We zijn weer  heel benieuwd naar de inzendingen.

Veel ontwerp- en speelplezier!

 

Heb je nog vragen?

Mail ze dan naar Corinne Harten, jurylid en webredacteur van deze NVORWO-website en of naar Anneke Noteboom, jurylid en rekenspellenspecialist: a.noteboom@slo.nl.

 

Tips van een rekenspellenspecialist

Bij de rekenspellenwedstrijd van vorig jaar hebben we hele mooie, hele originele en heel ingenieuze spellen ontvangen. Met speelborden, mooie zelfgemaakte pionnen en veel verschillende kaartjes. Wat ons opviel is dat de meeste spelletjes spelletjes waren waarbij je sommen moest uitrekenen. Bijvoorbeeld sommen op kaartjes of sommen op het speelbord. Het is mooi als je dat maakt, maar rekenen is meer dan alleen maar sommen maken.

Je kunt bijvoorbeeld ook een spel maken waarin het gaat om bijzondere vormen, of niet om het uitrekenen van sommenr maar om getallen. Je kunt ook een spel waarbij je veel logisch moet nadenken en redeneren.

Kijk maar eens op de site www.rekenspel.slo.nl. Op deze site staan veel spelletjes waarvan we vinden dat het goede rekenspellen zijn. En in veel van die spellen gaat het ook niet om het uitrekenen van rekensommen.

Dus: als je het spel aan het verzinnen bent, dan kun je ook aan andere dingen denken dan aan sommen uitrekenen. Als je wel een spel met sommen maakt dan is dat natuurlijk ook prima. Let er dan wel op dat de sommen allemaal ongeveer even moeilijk zijn (bijvoorbeeld: ze horen allemaal bij groep 4 of groep 6). Want als de ene som in het spel te makkelijk is voor een kind en de andere som te moeilijk, dan kun je het spel eigenlijk niet goed spelen.

En de laatste tip: Als een spel heel mooi in elkaar zit maar het is erg ingewikkeld of het heeft heel veel materiaal, dan is het misschien wel geschikt voor thuis, maar niet om het op school te spelen. Bedenk dus van te voren waar je wilt dat het spel gespeeld wordt.

We zijn heel benieuwd! Hier onder lees je nog tien tips voor een goed rekenspel op school.

rekenspellenwedstrijd tegels

10 tips voor een goed rekenspel voor op school

 1. Vinden andere kinderen je spel leuk? Speel je spel met andere basisschoolkinderen  en kijk of jullie plezier hebben en waar je het nog verbeteren kunt
 2. Kunnen de spelers tot het eind een kans hebben om beter te worden en te winnen? Dat is handig omdat iedereen dan tot het eind goed meedoet
 3. Kunnen de spelers door handig of slim te spelen meer kans maken om te winnen?
 4. Zorg dat je elkaar verslaat door handig en slim te spelen, niet door bijvoorbeeld schieten of vernietigen
 5. Kun je het spel snel aan andere kinderen uitleggen? Een goed spel heeft simpele spelregels. Het spel is zo uit te leggen dat spelers het (bijna) meteen kunnen gaan spelen
 6. Je spel duurt ongeveer tussen de tien en twintig minuten. Dan is het niet te lang en niet te kort
 7. Kan het spel gemakkelijk in de klas worden gespeeld? Verzin geen spel waarbij je bijvoorbeeld hard moet rennen of je veel lawaai moet maken. Dat is niet handig in de klas
 8. Je kunt het spel (ook) spelen met 2 of 3 spelers. Dan kun je het op school tussendoor handig spelen
 9. Je moet erbij rekenen! In je rekenspel moet echt veel gerekend worden, zodat je daar sneller, slimmer of handiger in kunt worden. Het mag niet te moeilijk zijn voor kinderen van de basisschool. Vraag hierbij hulp van je leerkracht. Die kan goed bekijken of je van het spel beter wordt in rekenen
 10. Speel het spel ook met je vader, moeder, opa of oma en vraag wat zij ervan vinden en of ze nog tips hebben zodat het nog beter wordt

Bestel MEP, de winnaar van schooljaar 2014 – 2015

 

logo nvorwo

logo slo
Logo Wizz Spel

 

Marnix academielogo wijswijs

logo klassetv

 

 

 

 

 

 

 

1 gedachte over “Wie maakt het beste rekenspel – editie 2017 / 2018”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.