
- Dit evenement is voorbij.
Feestje in Assen
12 oktober 2022 15:30 – 18:00

Rekenen-wiskunde met jonge kinderen, rekenfeestje NVORWO in Assen
De inschrijving is gesloten!
De Nederlandse vereniging voor de ontwikkeling van rekenwiskundeonderwijs (NVORWO) is 40 jaar geworden en viert dat met een aantal rekeninhoudelijke feestjes verspreid door het land. Op 12 oktober vieren we dit op de pabo in Assen, met als thema: rekenen-wiskunde met jonge kinderen. Wij willen u laten ervaren hoe geweldig het is als jonge kinderen rekenideeën ontwikkelen, met wiskundige concepten kunnen spelen en enthousiast over hun rekendenken kunnen praten.
Om 15.30 u verzorgt Maarten Dolk (mede-auteur van ‘young mathematicians at work’) de aftrap met een lezing:
Jonge kinderen zijn veel op onderzoek. ‘Ze vragen me de oren van het hoofd’, zeggen jonge ouders weleens. Er valt ook zoveel te ontdekken, te doorgronden, te begrijpen, te doen: een taal leren met alle regelmaat en onregelmaat, de getallenrij kennen, begrijpen wat tellen precies is en dat goed kunnen uitvoeren, een ordening zien in een chaos, de ruimte verkennen. Ik noem maar een paar hoogstandjes die jonge kinderen behalen.
Ik zal aan de hand van een aantal rekenactiviteiten en enkele videofragmenten bespreken hoe we deze nieuwsgierigheid, deze onderzoekhouding, en het leren en begrijpen in het onderwijs kunnen stimuleren en benutten.
Na de lezing van Maarten Dolk is er pauze (met gebak, het is tenslotte feest)
Na de pauze kan er gekozen worden uit vier workshops:
Spelend en bewegend rekenen met Semsom, rekenonderwijs voor jonge kinderen – Marianne Espeldoorn (mede-auteur van Semsom)
Spelend en bewegend rekenen wordt steeds populairder. Het blijkt dat kinderen daar veel van leren en dat het een leuke en efficiënte manier is om kinderen te laten rekenen. Hoe kan je nu zelf op een goede manier speelse en bewegende elementen toevoegen aan een rekenactiviteit voor jonge kinderen? In deze workshop gaan we aan de slag om zelf rekenactiviteiten te ontwerpen waarbij spel en beweging een belangrijke rol spelen. We delen belangrijke uitgangspunten van een goed rekenspel en een goede bewegingsactiviteit. We laten je voorbeelden zien van speelse rekenactiviteiten uit de rekenmethode Semsom. Als je de ontwerpprincipes hebt begrepen kun je voor je eigen leerlingen een goede rekenactiviteit ontwerpen.
Met Bee-Bot werken aan rekenen-wiskunde en digitale geletterdheid – Crista Casu
De Bee-Bot heeft het uiterlijk van een bij maar kan ook gemakkelijk andere gedaantes aannemen door hem aan te kleden. Binnen de context van een thema wordt de Bee-Bot ingezet om routes te volgen en te ontwerpen. Van commando’s uitproberen tot het maken van een plan. Het plan testen en evalueren, vervolgens wijzigen als dat nodig is of er een nieuw idee is.
De interactieve workshop toont een voorbeeld hoe de Bee-Bot ingezet kan worden om de rekenen-wiskundige ontwikkeling in samenhang met computational thinking te stimuleren. Binnen het domein meetkunde komen oriënteren en lokaliseren aan bod in relatie met programmeren.
Computational thinking is een onderdeel binnen digitale geletterdheid. Het omvat niet enkel programmeren maar ook logisch denken. Door te experimenteren en te onderzoeken ontwikkelen kinderen probleemoplossend vermogen.
Kleuterwiskunde in het spel – Francien Garssen
Spelen is een basisbehoefte van kleuters. In dat spel exploreren kinderen de wereld, waarvan wiskunde een onderdeel is. In deze workshop zetten we de rekendidactische bril op bij het bekijken van spelsituaties. Welke wiskunde gebeurt daar al? Welke rekentaal gebruiken kinderen daarbij? Welke rol kan ik als leerkracht spelen in het verrijken en verdiepen van dit spel, zodat het nog wiskunde-rijker wordt en kinderen nog meer rekentaal gaan gebruiken? Tijdens de workshop is er ruimte om na te denken over de (potentiële) reken-wiskundemomenten binnen het spel van kleuters in jouw eigen praktijk.
Beweeg je door de rekenles in de middenbouw – Petra Kroon (www.derekenhoek.nl)
In de workshop Beweeg je door de rekenles in de middenbouw staat het vormgeven van het rekenonderwijs in groep 3 en 4 centraal. Zo bespreken we hoe je een rekenles doelgericht, maar spelenderwijs kunt organiseren. We gaan in op de organisatie, de (cruciale) doelen, extra rekentijd en een rijke leeromgeving. Daarnaast krijgt het rekenen binnen een thema aandacht (herfst, Sinterklaas en kerst). Aan het eind van de workshop ga je met concrete ideeën en materialen naar huis.
De inschrijving is gesloten!