Ontwikkeling van een rekenportfolio door PCBO Tytsjerksteradiel

De laatste jaren is er in Nederland veel aandacht voor de overgang van leerlingen van het
primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs. Bij die overstap spelen onder meer de basisvaardigheden van rekenen een grote rol. De beheersing van rekenvaardigheden is belangrijk voor een succesvolle schoolloopbaan en een goede maatschappelijke redzaamheid.

Hierbij vindt u twee Rekenportfolio’s: Een leerlingportfolio en een begeleidende handleiding door docenten. Dit materiaal is ontwikkeld door CSG Liudger, locatie Burgum en PCBO Tytsjerksteradiel. De portfolio’s zijn ontstaan vanuit een behoefte van beide organisaties aan een doorgaande lijn rekenen van het basis- naar het voortgezet onderwijs. In oktober 2016 kwamen de Rekenportfolio en de begeleidende Handleiding voor Docenten beschikbaar.

Dit project is tot stand gekomen met een subsidie van de NVORWO, waardoor het ontwikkelde materiaal goed kon worden vormgegeven. Het werk is door medewerkers vanuit CSG Liudger en PCBO Tytsjerksteradiel ontwikkeld en valt ook onder hun verantwoordelijkheid.

Omdat de NVORWO wil bijdragen aan een goede aansluiting van de rekenstrategieën en van de leerstof van het primair onderwijs naar het voortgezet onderwijs, is zij blij dat dit product beschikbaar is gesteld en iedereen daar gebruik van kan maken. Als u meer wilt weten over de aansluiting van het primair onderwijs naar het vervolgonderwijs, lees dan de Volgens Bartjens van november 2016, een themanummer dat geheel over deze aansluiting gaat.

Rekenportfolio en handleiding

Het doel van het rekenportfolio is te komen tot een goede aansluiting van de rekenstrategieën en lesstof van de basisschool op die van het Voortgezet Onderwijs. Door gebruik van het portfolio ontslaat er een doorgaande leerlijn en leerlingen zullen de rekenstrategieën die ze op de basisschool hebben geleerd herkennen in het voortgezet onderwijs. De overgang tussen de verschillende onderwijssectoren zal daardoor soepeler verlopen. Niet alleen bij het vak rekenen, maar ook bij andere vakken waar wordt gerekend, zoals bij wiskunde, biologie, aardrijkskunde, natuurkunde, scheikunde en economie.

Het rekenportfolio is bedoeld als naslagwerk naast de reguliere methodes. Elke leerling krijgt een rekenportfolio en elke docent/leerkracht een rekenportfolio en een handleiding. In de handleiding staat een toelichting op de onderdelen die aangeboden worden in groep 7 en 8 en klas 1. Het rekenportfolio is een groeidocument.

Scholing

Naast het ontwikkelen van het rekenportfolio heeft de werkgroep scholing verzorgd voor alle betrokken leraren. Deze scholing was gericht op de inhoud van het rekenonderwijs en op het gebruik van het portfolio.
Het rekenportfolio en de bijbehorende handleiding zijn mede tot stand gekomen door subsidie (projectaanvraag) van de NVORWO en de begeleiding van Margreeth Mulder-Bunk (Instar Onderwijsadvies en Wizz-Scholing). De rekenportfolio en de bijbehorende handleiding zijn gratis te downloaden voor iedereen die ze wil gebruiken.


rekenportfolio voor leerlingen

 

 

Download het rekenportfolio voor de leerlingen

 

 

 

Rekenportfolio handleiding docent

 

 

 

Download de handleiding voor docenten

 

3 gedachten over “Ontwikkeling van een rekenportfolio door PCBO Tytsjerksteradiel”

 1. Beste
  Ik ben een studente lerarenopleiding en via een medestudente heb ik vernomen dat jullie een gratis boekje hebben uitgegeven dat heel goed werd uitgewerkt: ‘Rekenpuzzels en Breinkrakers’.
  Is het mogelijk om daarvan een digitale versie van te krijgen aub? Of een exemplaar via de post, dan zal ik daarvoor uiteraard betalen.
  Met vriendelijke groeten
  Yanne Daniel

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.