Prijswinnaars rekenspellenwedstrijd

Het jureren van de rekenspellenwedstrijd is dit jaar wat anders gaan door de omstandigheden met het COVID-19 virus. In maart had de jury van rekenspecialisten de rekenspellen uitgekozen die zouden worden getest door de kinderjury. Snel daarna gingen alle basisscholen dicht. We hebben daarom helaas geen kinderjury kunnen inzetten.

Maar… omdat de basisscholen vanaf deze week weer open zijn en de prijzen op school kunnen kunnen worden ontvangen vond de jury dit een mooi moment om de prijswinnaars van de rekenspellenwedstrijd bekend te maken. Het was een lastige klus, omdat alle spellen zo mooi en goed waren. Maar we zijn eruit gekomen!

De winnaar van de rekenspellenwedstrijd 2020 is….

Pak me dan, als je kan

Het spel is gemaakt door Desley, Esteban, Melissa en Nada van basisschool De Plataan in Velsen Noord.

Bij het spel ‘Pak me dan als je kan’ zijn de spelers op zoek naar een dief in de stad. De stad bestaat uit wegen en hoge en lage gebouwen in verschillende kleuren. De dief geeft zelf aanwijzingen waar hij te vinden is door te vertellen welke gebouwen hij om zich heen ziet. De andere spelers gaan op zoek naar de plek waar de dief zou kunnen staan. De dief gaat natuurlijks snel verder en verstopt zich weer ergens anders.
De spelers moeten samenwerken om de dief te vinden. Ondertussen leren ze veel over standpunten, aanzichten en meetkundige begrippen.

Wat de jury van de rekenspellenwedstrijd ook erg goed vindt aan aan het spel is dat het een spel is zonder sommen. Rekenen-wiskunde is zoveel meer dan sommen maken en dat laten de makers hier goed zien. Als het spel in de winkel lag, zouden de juryleden het zeker aanraden om op school te spelen. En dat is een groot compliment. Knap gedaan, dus!

We feliciteren Desley, Esteban, Melissa en Nada met deze mooie prestatie. Natuurlijk zouden we graag op school willen komen om de prijs persoonlijk te overhandigen, maar helaas kan dat door omstandigheden niet. We sturen jullie prijs – een prachtig spellenpakket – naar jullie op.

Tot slot willen we onze sponsors, 999 Games, Wizz-spel en de NVORWO heel erg bedanken voor hun bijdrage.

Alle prijswinnaars van de rekenspellenwedstrijd 2020

Eerste prijs: Pak me dan als je kan!

Dit spel is gemaakt door Desley, Esteban, Melissa en Nada van basisschool de Plataan in Velsen Noord.

rekenspellenwedstrijd winnaar Pak me dan als je kan

Tweede prijs: Hongerige dieren

rekenspellenwedstrijd 2e prijs - Hongerige Dieren

Hongerige dieren is een smart-game, een spel waarbij je allerlei puzzels oplost die steeds moeilijker worden. Je moet echt wiskundig denken en rederen en dat is belangrijk om rekenen-wiskunde te leren. Knap gemaakt!


Derde prijs: Rengo

rekenspellenwedstrijd 3e prijs -  Rengo

Rengo is ontworpen door Elsa en Emma van basisschool Wereldkidz Palet in Maarssen. In Rengo combineren de meiden Bingo met een soort 24-game: Je gooit met dobbelstenen waar getallen en bewerkingstekens (+, -, : en x) opstaan. Je probeert hiermee de getallen te maken die op je bingokaart staan. Over de getallen die op de kaarten staan is goed nagedacht. Slim gedaan!


Eervolle vermelding: Bouw en Koop

rekenspellenwedstrijd eervolle vermelding - Bouw en Koop

Arthur, Bram en Fedde zijn de makers van dit spel. Ze zitten op Basisschool De Kring in Driebergen.
In dit spel moeten de spelers huizen bouwen. Stenen en daken kosten geld. Je kunt geld verdienen met de verhuur van je gebouwen of door huizen te verkopen. In dit spel wordt niet alleen veel gerekend, maar de spelers moeten ook strategisch denken.


Mooist gemaakt: Space Zoo

Space Zoo is gemaakt door Sanne en Mauro van basisschool Het Palet in ’s Hertogenbosch. Het speelbord, de kaarten van dieren en plaatsen waar dieren leven is zo prachtig gemaakt! We hebben het als jury enorm bewonderd. Daarom krijgen de makers een prijs voor het mooist gemaakte spel van dit jaar.


Aanmoedigingsprijs: De codeerspellen van Het Praathuis

rekenspellenwedstrijd - aanmoedigingsprijs codeerspellen het praathuis

Rekendansspel – Anne, Lize, Puk en Tamen
Touch the answer – Chris en One
Rekendoolhof – Dairian, Kay, Lars, Lens en Loes
Stello – Hasse en Suze
Squde – Evi en Mette
Schietsom – Dinthe, Joachim, Karlijn, Kian en Yuna

Verschillende leerlingen van Jenaplanschool Het Praathuis in Culemborg hebben spellen gemaakt waarin coderen centraal staat. Coderen heeft veel te maken met wiskundig denken.
De spellen konden wat ons betreft iets verder worden uitgewerkt maar we vonden het een mooie aanzet. Vandaar dat we de school een aanmoedigingsprijs geven. We hopen dat ze ermee verder gaan. We zouden het leuk vinden om volgend jaar een verbeterde versie te ontvangen!


Beste spel gemaakt door leraren: Dappere Duikers.

Dappere Duikers is ontwikkeld door leraar Thalita Verschoor. Ze werkt op de Anne de Vriesschool in Sliedrecht.
In het spel leren jonge kinderen in 1 keer zien welke hoeveelheid er ligt. Het spel is erg mooi gemaakt met een aantrekkelijk spelbord, spelkaartjes en schatkistjes waarin de 5-structuur zit. Het is zeker een geschikt spel voor leerlingen in groep 3.


Alle prijswinnaars….

… van harte gefeliciteerd! Jullie krijgen natuurlijk je spel weer terug. En we sturen jullie, omdat we nu niet langs kunnen komen, het prijzenpakket toe dat bij jullie prijs hoort.

Niet gewonnen?

We hebben zoveel mooie spellen binnen gekregen dat veel spellen net buiten de prijzen zijn gevallen. We hebben gezien dat iedereen enorm zijn best heeft gedaan en goed had nagedacht over leerzame spellen. Jullie krijgen de complimenten van de jury! Het waren hele mooie spellen, maar niet iedereen kan winnen.
De spellen waarvan ons is gevraagd om ze terug te sturen zullen we terugsturen naar de makers.

Heb je verder nog vragen? Stuur ons dan een mail (anneke.noteboom@kpnmail.nl).

Groeten van de jury: Alette Lanting, Marije Bakker, Margreeth Mulder, Bronja Versteeg, Cathe Notten, Corinne Harten en Anneke Noteboom

Tot volgend jaar!