Wedstrijd – Wie maakt het beste rekenspel? Editie 2016 – 2017

Stel je voor: Jouw zelfbedachte rekenspel in de winkel!

Dat kan… als je meedoet aan deze wedstrijd

Voor de derde keer organiseren Volgens Bartjens, SLO, NVORWO en Klasse TV de wedstrijd ‘Bedenkt het beste rekenspel’. Dit jaar nodigen we ook leraren uit om mee te doen.

We hebben twee categorieën:

1. Leerlingen van de basisschool

2. Aanstaande leraren en leraren uit het basisonderwijs

 

Hoe doe je mee?

 • Leerlingen van de basisschool, studenten van de Pabo en leraren uit het basisonderwijs kunnen meedoen
 • Ontwerp het spel, zorg dat het een rekenspel is en bedenk goed voor welke groep of groepen het is: wie leren ervan?
 • Maak je spel, bijvoorbeeld het speelbord, de kaartjes, enzovoort
 • Schrijf duidelijke spelregels. Het mag uiteraard geen spel zijn dat al bestaat
 • Het zou geweldig zijn als je een filmpje bij het spel maakt. Bijvoorbeeld waarin jullie uitleggen hoe je het moet spelen en waarbij je laat zien hoe je het speelt. Dat kun je sturen naar a.noteboom@slo.nl. Maar… spellen waar geen filmpje bij zit maken evenveel kans om te winnen
 • Pak je spel goed in en zorg ervoor dat losse onderdelen ook goed verpakt zijn. Zet overal duidelijk je naam op.
 • Stuur je spel met de spelregels tussen 1 februari en 1 maart 2017 naar ons op.: Rekenspellenwedstrijd, SLO, t.a.v. Anneke Noteboom, Piet Heinstraat 12, 7511 JE, Enschede
 • Vergeet niet je eigen naam, de naam van je school / opleiding, adres, telefoonnummer en e-mail adres erbij te doen. Doe er ook een foto bij van jezelf met je spel.

nvorwo - Mep winnaar beste rekenspel 2014 2015

Hoe gaat het verder?

 • Een deskundige jury beoordeelt de ingezonden spellen en kiest uit beide categorieën de 10 beste rekenspellen. Je krijgt altijd een reactie op je ontwerp, ook als je niet gewonnen hebt.
 • Op 10 april kun je op deze website zien weke spellen genomineerd zijn. Deze spellen worden hierna gespeeld en beoordeeld door een kinderjury. Vervolgens worden de uiteindelijke winnaars gekozen.
 • Op woensdag 17 mei 2017 is de prijsuitreiking op de Marnix Academie in Utrecht. Dit is niet zomaar een uitreiking. Op deze dag organiseren we ook een spellendag waar iedereen die aan de wedstrijd heeft meegedaan allerlei spellen kan komen spelen en aan een spelcircuit kan meedoen. Op deze dag kan iedereen ook zijn zelfbedachte spel terugkrijgen én natuurlijk de prijswinnaars feliciteren! Houd dus 17 mei vrij in je agenda….
 • Meer weten over (reken)spellen op school? Lees dan Tafel van 10

 

Wat kun je winnen?

 • In elke categorie is een 1e, een 2e en een 3e prijs te winnen en verder zijn er nog prijzen voor bijvoorbeeld het origineelste spel, het mooiste spel, enzovoort
 • De hoofdprijs: jouw spel wordt (misschien met wat aanpassingen) door een echte spellenuitgever gemaakt en daarna verkocht in de (web)winkel.

 

Tips van een rekenspellenspecialist

Bij de rekenspellenwedstrijd van vorig jaar hebben we hele mooie, hele originele en heel ingenieuze spellen ontvangen. Met speelborden, mooie zelfgemaakte pionnen en veel verschillende kaartjes. Wat ons opviel is dat de meeste spelletjes spelletjes waren waarbij je sommen moest uitrekenen. Bijvoorbeeld sommen op kaartjes of sommen op het speelbord. Het is mooi als je dat maakt, maar rekenen is meer dan alleen maar sommen maken.

Je kunt bijvoorbeeld ook een spel maken waarin het gaat om bijzondere vormen, of niet om het uitrekenen van sommenr maar om getallen. Je kunt ook een spel waarbij je veel logisch moet nadenken en redeneren.

Kijk maar eens op de site www.rekenspel.slo.nl. Op deze site staan veel spelletjes waarvan we vinden dat het goede rekenspellen zijn. En in veel van die spellen gaat het ook niet om het uitrekenen van rekensommen.

Dus: als je het spel aan het verzinnen bent, dan kun je ook aan andere dingen denken dan aan sommen uitrekenen. Als je wel een spel met sommen maakt dan is dat natuurlijk ook prima. Let er dan wel op dat de sommen allemaal ongeveer even moeilijk zijn (bijvoorbeeld: ze horen allemaal bij groep 4 of groep 6). Want als de ene som in het spel te makkelijk is voor een kind en de andere som te moeilijk, dan kun je het spel eigenlijk niet goed spelen.

En de laatste tip: Als een spel heel mooi in elkaar zit maar het is erg ingewikkeld of het heeft heel veel materiaal, dan is het misschien wel geschikt voor thuis, maar niet om het op school te spelen. Bedenk dus van te voren waar je wilt dat het spel gespeeld wordt.

We zijn heel benieuwd!

Wil je nog meer tips of voorbeelden van rekenspellen?  Lees dan Tafel van 10.

 

10 tips voor een goed rekenspel op school

Vragen?

Bekijk de inzendingen en het winnende spel van vorig jaar

 

10 tips voor een goed rekenspel voor op school

 1. Vinden andere kinderen je spel leuk? Speel je spel met andere basisschoolkinderen  en kijk of jullie plezier hebben en waar je het nog verbeteren kunt.
 2. Kunnen de spelers tot het eind een kans hebben om beter te worden en te winnen? Dat is handig omdat iedereen dan tot het eind goed meedoet.
 3. Kunnen de spelers door handig of slim te spelen meer kans maken om te winnen?
 4. Zorg dat je elkaar verslaat door handig en slim te spelen, niet door bijvoorbeeld schieten of vernietigen.
 5. Kun je het spel snel aan andere kinderen uitleggen? Een goed spel heeft simpele spelregels. Het spel is zo uit te leggen dat spelers het (bijna) meteen kunnen gaan spelen.
 6. Je spel duurt ongeveer tussen de tien en twintig minuten. Dan is het niet te lang en niet te kort.
 7. Kan het spel gemakkelijk in de klas worden gespeeld? Verzin geen spel waarbij je bijvoorbeeld hard moet rennen of je veel lawaai moet maken. Dat is niet handig in de klas.
 8. Je kunt het spel (ook) spelen met 2 of 3 spelers. Dan kun je het op school tussendoor handig spelen.
 9. Je moet erbij rekenen! In je rekenspel moet echt veel gerekend worden, zodat je daar sneller, slimmer of handiger in kunt worden. Het mag niet te moeilijk zijn voor kinderen van de basisschool. Vraag hierbij hulp van je leerkracht. Die kan goed bekijken of je van het spel beter wordt in rekenen.
 10. Speel het spel ook met je vader, moeder, opa of oma en vraag wat zij ervan vinden en of ze nog tips hebben zodat het nog beter wordt

 

Tafel van 10

Download hier het digitale boekje: Tafel van 10; beter samen spelen. Hierin vind je meer tips en voorbeelden van rekenspellen.

 

Heb je nog vragen?

Mail ze dan aan Corinne, webredacteur van Volgens Bartjens of aan rekenspecialist Anneke. Wij zorgen dat je zo snel mogelijk antwoord krijgt.

 

Bestel MEP, de winnaar van schooljaar 2014 – 2015

Inzendingen en uitslag van de wedstrijd van vorig jaar

Organisatoren wedstrijd beste rekenspel Marnix academie

Een reactie plaatsen

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.